Atunci cand vine vorba de amenajarea unei case, este necesar sa se acorde atentie si suprafetei exterioare, care, de cele mai multe ori este neglijata din diverse motive. Designerii cu experienta in domeniu indruma proprietarii catre piatra decorativa pentru exterior pe care o pot monta atat pe pereti, soclu, fantani arteziene cat si pe garduri, obtinandu-se, astfel, un aspect placut, modern, original, autentic.
Cu toate acestea, apar multe confuzii in randul cumparatorilor in ceea ce priveste procedura de aplicare a pietrei decorative pentru garduri, daca este facila sau daca au nevoie de ajutorul unui profesionist in domeniu. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, citeste in continuare si vezi ce presupune exact procedura de aplicare a pietrei decorative placate pe garduri.
5 criterii de care sa tii cont in montarea placilor de piatra decorativa pentru garduri
Pregatirea suprafetei de montare a placilor
Inainte de aplicarea pietrei decorative, este necesar sa te asiguri ca suprafata este adecvat pregatita, astfel incat montajul sa nu reprezinte nicio problema. Astfel, aceasta procedura consta in curatarea suprafetei de placat in mod corespunzator, dupa care, ulterior, se foloseste o amorsa special conceputa pentru garduri, cu scopul de a creste nivelul de aderenta a adezivului.
Aplicarea adezivului se realizeaza doar dupa ce suprafata este perfect uscata. De asemenea, trebuie sa se verifice si stalpii de gard, pentru a nu avea denivelari mai mari de 10 mm. In cazul in care totusi exista, se poate utiliza un adeziv pentru nivelarea adecvata a suprafetei stalpului.
Verificarea conditiei suprafetelor vechi
Daca ti-ai propus sa restaurezi un gard mai vechi, de exemplu, cel mai bine ar fi sa verifici conditia in care se afla inainte de inceperea procedurii de montare, pentru a indentifica daca sunt necesari pasi suplimentari.
Folosirea unui adeziv adecvat
In ceea ce priveste suprafata gardurilor, specialistii recomanda sa se foloseasca un adeziv alb special conceput pentru exterior, astfel incat sa fie suficient de puternic pentru a prinde si lipi placile decorative. Dupa aceea, pentru a te asigura ca s-a fixat in mod corespunzator, se recomanda executarea unei miscari circulare de stanga-dreapta, astfel incat sa se elimite toate bulele de aer. Adezivii recomandați de producător sunt: Ceresit CM 17, Ceresit CM 25, Mapei Keraflex Maxi S1.
Utilizarea unor rosturi de dilatare
Folosirea rosturilor de dilatare este esentiala in ceea ce priveste capacitatea de rezistenta a pietrelor decorative la intemperii. Astfel, specialistii recomanda ca distanta dintre acestea sa fie intre 5-10 mm. Procedura se va realiza cu ajutorul chitului de exterior, care, folosit corect, va putea sa ofere un nivel ridicat de rezistenta impotriva fisurilor. Excesul de chit se poate indeparta foarte usor cu ajutorul unui burete umed.
Temperatura recomandata de montare a placilor
Este recomandat ca piatra decorativa pentru exterior sa fie montata la temperaturi cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius si sa se evite cat de mult se poate umiditatea sau chiar ploile abundente. Acestea nu ii permit adezivului sa lipseasca adecvat placile de suprafata, existand riscul sa cada.
Piatra decorativa sa caramida aparenta folosite pentru garduri se dovedesc a fi de-a dreptul utile pentru proprietarii de locuinte care isi doresc sa imbunatateasca semnificativ aspectul exterior al casei lor prin intermediul folosirii unor elemente decorative usor de manevrat si usor de aplicat. Daca totusi nu te identifici cu astfel de activitati, poti solicita ajutorul unui specialist.